CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

Op pad met mijn Chesapeake Bay Retriever BB (Bjorn Balder),

Zaterdag 17 mei voor het eerst naar een zweetwerk workshop geweest, georganiseerd door Frits en Ria Swart.

We worden ontvangen met een lekkere lunch en na een korte introductie van Frits legt Will Dokter uit wat ons die middag te wachten staat. Ergens in het bos liggen vijf sporen op 5 honden te wachten, ieder zijn eigen loop met aan het eind de beloning, het ree. Ik mag als eerste starten en ik loop met de hond naar de aanschotplaats, de gewone riem gaat af en de hond krijgt de zweetlijn om. Aan mij wordt uitgelegd hoe met deze riem om te gaan vooral je handen rustig houden, niet druk doen en goed op je hond letten Wel zelf het tempo bepalen de hond mag af en toe best even wachten als k jij naar aanwijzingen speurt!

De inzet plaats wordt gemarkeerd door bloed en wat haren op een open gemaakte plek. BB krijgt de gelegenheid dit rustig te besnuffelen en gaat dan lopen met mij en Wil er achter aan. Als de hond te ver afdwaalt van het spoor wordt hij geblokkeerd door de riem en weer terug geleid op de juiste weg. We passeren boomstammen met druppels bloed, linten aan bomen die we links moeten laten liggen en gaan door diepe geulen en dwars door bosjes heen. Een verandering van richting wordt altijd gemarkeerd door haren en bloed op een open plek. De hond vindt het best spannend, is goed aan t werk maar wordt ook wel afgeleid door de fotograaf, de nieuwe indrukken en soms door een verse wissel of een schuurplek van een bok. Maar hij snapt na wat gerommel in het middenstuk van t spoor, op het einde van de tocht toch weer waar het om gaat, neus aan de grond en dan de vrouw de goede weg wijzen. Bij t ree aangekomen reageert hij heel voorzichtig, hij vindt het reuze spannend en wordt daarna beloond voor het goede opspeuren met een aai en het mogen besnuffelen van t wild . We krijgen allebei onze breuk, een takje groen en Waidmansheil van Will. Na mijn eigen spoor gelopen te hebben ben ik nog met twee andere honden meegelopen en dan zie je hoe verschillend elke hond werkt op zon dag. Sommige tekenen heel duidelijk op de zweet plaatsen terwijl de andere honden juist een bloedspoor extra markeerden als dit op een boomstammetje te vinden is. Ook bij de vondst van het ree reageren alle honden anders. Bij sommigen wordt de kwispel steeds groter zodra ze dichter bij het ree komen en/of ze likken aan het ree. Weer anderen proberen het zelfs te apporteren.

Ons wordt geleerd dat het vinden van het wild de beloning is voor de hond dus geen koekjes erin stoppen en dat je daarna de hond er rustig bij weg moet leiden (niet bruut er bij weg trekken) nadat hij zelf enige tijd aan het ree/ wild geroken, gesnuffeld of gelikt heeft.

Ik vond het een leuke en spannende ervaring die ik zeker nog eens met BB wil herhalen omdat dit weer op een hele andere manier werken is met mijn Chess. Bedankt !!!!!!!!

Xandra van Lingen