CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

CAC III Zweetspoorproef F van de CBRN

6 december j.l. was de eerste door de Chesapeake Bay Retrieverclub Nederland georganiseerde Zweetspoorproef F voor uitsluitend retrievers.
Als deelnemer werd mij na afloop gevraagd een stukje te schrijven , hoe deze dag is beleefd.

Enige tijd geleden hoorde ik dat, voor het eerst sinds tijden in Nederland, door de Chessen een Zweetspoorproef F voor uitsluitend Retrievers zou worden georganiseerd.
De “kar” zou door Cathy Brouwer en Ria Swart getrokken worden.
De Orweja-site goed in de gaten gehouden en ja hoor, het was echt zo!
Direct ingeschreven.

Al snel volgde de bevestiging: u bent ingeloot voor deelname.
De onderbuik begint te kriebelen, is mijn Labrador wel geschikt??
Verdoe ik niet de keurmeesters hun tijd, bezet ik niet een kostbaar plekje voor een ander. Met mijn teckel ben ik enthousiast begonnen met het zweetwerk met prima resultaat, maar over mijn Labrador haar resultaten was ik toch wisselend tevreden. Mijn trainer in het zweetwerk dacht dat het er best in zat, ze liep immers steeds beter. Dus DOEN !!

Het wordt 6 december, ‘s morgens vroeg op en met mijn twee honden Teckel Baggerbonte en Labrador retriever Annelot op weg richting Weert.
De afgesproken ontmoetingsplaats is een restaurant langs de snelweg.
Bij een bakkie trekt iedereen door middel van loting het startnummer waarmee de volgorde wordt vastgesteld wie wanneer aan de beurt is. Er volgt uitleg over de proef en het verloop van de dag.
We vertrekken gezamenlijk naar het proeven terrain. Wachtplaats wordt een parkeerplaats nabij een groot ven. Een pracht plek om de dag door te brengen in afwachting van wat komen gaat. En ook de weergoden zijn ons goed gezind. Het is en blijft droog.

Er volgt nog een korte uitleg door Ewoud Brouwer, wedstrijdleider deze dag, en dan begint officieel de veldwedstrijd.
Als eerste start Carianne met haar Ches. Zij komt tevreden terug met haar breuk. De eerste geslaagde combinatie is een feit.
Wij zijn als tweede aan de beurt. Met gezonde spanning loop ik met de keurmeesters naar “ons spoor” en tja dan moet het gebeuren.
Startend met ons vaste ritueel van lijnenwissel, de zweetlijn i.p.v. het jachtlijntje, Annelot moet even geduld hebben in de zit, wachten en dan naar “de aanschotplaats”.

Mijn proef is officieel van start gegaan. Met kriebels in mijn buik loop ik achter Annelot aan, haar scherp in de gaten houdend i.v.m. de verse omgewoelde varkensplekken naast het zweetspoor. Ze blijft steady lopen en bij het eerste “verwijsstuk” durf ik iets te ontspannen. (Het “verwijs” geeft aan dat we op het juiste spoor lopen) Daarna gaat het vlot door “het wondbed” met haak naar links weer een verwijs, (pff zouden we het dan echt gaan doen?) Een natuurlijke haak, dan een grote open plek in het bos met veel bladeren, zucht dat is altijd spannend, Annelot lijkt zeker van haar zaak. Dus vertrouwen op haar dan maar. Ineens ziet Annelot “het gevolg” achter ons de twee keurmeesters en de wedstrijdleider Ewoud. Ze is even uit haar concentratie.

Even een pas op de plaats, rust en maar weer verder “zoek de bok” en ja hoor ze loopt door, zeker van haar zaak over de met bladeren bedekte open plek naar links afbuigend. Wederom een verwijs (yes, Lotje gaat het doen, dacht ik nog) we zitten dus nog steeds op het spoor en dan plots “het stuk” een wild zwijn.
De opluchting is groot, het is Lot en mij gelukt. We hebben ons certificaat behaald. Complete ontspanning en ongelooflijk trots neem ik “de breuk” en de “waidmanns heil” in ontvangst. (Zo verschrikkelijk blij met dat takje)

Daarna gaat het best vlot. Alle combinaties lopen hun sporen en komen wisselend tevreden terug. Rond 9;00 uur gestart en rond 13;00 uur loopt de laatste, Joep met zijn jonge Labrador, die ook nog een heus ree tegen kwam op zijn spoor. Ook hij komt terug met zijn breuk.

Vervolgens is het genieten van een verrassend uitgebreide picknick als lunch. En dat op 6 december! Teveel om op te noemen. Maar neem van mij aan: voor de inwendige mens is goed gezorgd. Complimenten voor de organisators!
Terwijl wij aan het uitbuiken zijn, of met de honden nog even een rondje doen, overleggen de heren keurmeesters John Feijen en Xavier van den Eijnden de resultaten en schrijven de certificaten.

Korte tijd daarna start de heer Feijen met zijn praatje:
Ondanks dat er zichtbaar veel wild over de uitgezette zweetsporen is gegaan zijn de sporen door zeven van de acht combinaties succesvol gelopen met als resultaat 7 behaalde certificaten.
Heel erg jammer voor Ton van der Avort met zijn Ches “Adey May's Girl Like Mine”, maar volgens de keurmeesters een veelbelovende hond voor de toekomst, dus dat komt wel goed.

En dan start de uitreiking van de certificaten: de een na de ander ontvangt zijn certificaat met daarbij een korte uitleg. Eerst de G certificaten vervolgens de ZG's.
Annelot en ik hebben nog steeds niets ontvangen. Trots constateer ik dat we in ieder geval een U hebben.
De uitreiking gaat door en, pff, we blijven als laatste over. Blijkt dat we als beste combinatie ons spoor afgelegd hebben met maar liefst 100 punten, het maximaal haalbare en een CACT.
Ongelooflijk, zelfs nu ik dit alles opschrijf. 6 december was een dag met een dikke gouden rand voor ons.

Nog even alle uitslagen op een rij:

Naam hond

Ras

Naam voorjager

Punten

Plaatsing

Kwalificatie

Kamp.

Roos's Annelot Uit't Labradorium

Labrador

Ina Haspels

100

1

U

CACT

Jex and Chezz Ahead He Goes

Chesapeake

Carianne Baas

92

2

U

Dreamspirit Brave Buddha

Chesapeake

Cathy Brouwer

92

3

U

Finn

Labrador

Bianca Lambriex

85

4

U

Daisy (Roepnaam Moose)

Labrador

Joep Gerards

82

5

ZG

Old Sam's Whoopi

Chesapeake

Ria Swart

75

6

ZG

Port West Nightingale

Chesapeake

Ria Swart

57

7

G


Via deze weg wil ik namens alle deelnemers de initiatiefnemers & organisators Cathy en Ria , de CBRN in de persoon van Ewoud Brouwer en de twee keurmeesters John Feijen en Xavier van den Eijnden heel hartelijk bedanken.
Wij realiseren ons dat het jullie iedere keer weer veel vrije tijd kost om zo'n dag mogelijk te maken. Zonder jullie is zo'n dag niet mogelijk!

De dag was TOP geregeld waarvoor DANK !!

De hele dag vraagt om een herhaling en ik hoop daar dan weer getuige van te mogen zijn.

Gezellige kerstdagen en een gelukkig & gezond 2018 met uiteraard veel hondenplezier toegewenst!

Warme groet,
Ina Haspels met Annelot.