CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

WORKSHOP ZWEETWERK BUDEL-SCHOOT 10 maart 2018

Organisatie CBRN: Ria Swart & Cathy Brouwer

Instructeur zweetwerk: John Feijen

Na een reis van anderhalf uur zijn we aangekomen op de plaats van afspraak. Om wat later in optocht naar de locatie te gaan, waar we het grootste deel van de dag zullen verblijven.

Eerst maar eens aan de koffie met jawel ´krentenwegge´ die door Ria was meegenomen. Onderwijl werd er kennisgemaakt met de andere deelnemers, die net als ik nieuwsgierig waren, hoe dat zweetwerk in elkaar stak.

John de instructeur, met een jarenlange ervaring, zou ons de fijne kneepjes van het vak gaan bij brengen. Best wel spannend, want je wilt niet afgaan, toch??

's Morgens werden de honden en baasjes met een korte test beoordeeld. Dit om te kijken of ze interesse hadden in het wondbed en of ze hun neus willen gebruiken, want dat is belangrijk bij dit werk, bij de baasjes werd gekeken door Cathy of je de lijn goed in de handen had.

John had onderwijl een aantal aanschot plekken gemaakt en gaf daar duidelijke uitleg bij, wanneer WEL en wanneer NIET nazoeken met hond.

  1. Kaakschot wat zie je bloed stukjes van kies of tand

  2. Zwijnenteen en wat bloed.

  3. Lang haar (snijhaar) en stukje bot (borstbeen) weinig bloed

  4. Kort haar en stukje bot (rug) schot over de rug, haar afgesneden en stukje bot geraakt weinig bloed

  5. Reepootje, veel bloed

Volg ook een keer de workshop dan krijgt u de uitleg over deze 5 punten.

Na nog wat koffie gingen de eerste drie dames, onze Duitse vriendinnen, met hun Chessen naar het bos om daar het echte werk te beleven. Je loopt tot een paar meter voor de aanschot plek, de hond moet gaan zitten, nu pas gaat de zweethalsband met de 10 meter lange lijn om, zelf ga je naar de aanschot plek en je vraagt dan de hond naderbij te komen, laat de hond rustig aan de plek snuffelen, de meesten gaan dan lopen je pakt de lijn op en volg je hond tot aan het eind waar het stuk (zwijn, ree of welk groot wild) is neergelegd. En dan is hij/zij toch braaf BELONEN!!!!! Daar doe je de zweetlijn weer af en zijn gewone lijn weer om.

Daar het terrein niet geasfalteerd is en er overal takken, omgevallen bomen enz. op je pad komen is het best lastig om niet in de knoop te komen met die lange lijn, ook daar ben je heel druk mee. Ja het is zweten!!! Zeker weten dat daar de naam vandaan komt. Ook leuk om te weten iedere hond loopt een ander spoor, dus geen hulp van zijn voorganger.

Voor de lunch gingen er nog twee deelnemers naar een ander bosperceel. En de achtergebleven deelnemers vermaakten zich best en de honden konden daar lekker zwemmen.

Onderwijl werden de voorbereidingen voor de lunch gedaan. Zo waren er heerlijke soepen, echte knakworsten, dikke plakken ham, overheerlijke boerenkaas en broodjes niet te vergeten en een stukje fruit toe zoals een echte buitenlunch betaamt en die werd later alle eer aangedaan.

Na de lunch waren Mieke en Mieke aan de beurt, eerst mocht ik en wat stond ik versteld hij deed het helemaal niet verkeerd, we zijn zonder grote fouten bij het eind (stuk) uitgekomen, best wel trots op mijn vent!!

Andere Mieke, daar was het terrein wat zwaarder. Iets meer omgewaaide bomen waar de hond met gemak onderdoor kon, maar waar het vrouwtje wat moeite moest doen om de hond te volgen. Het zag er heel komisch uit, maar ook zij kwam bij het stuk. De middag was al aardig op streek toen de laatste twee dames terugkeerden.

Na nog gezellig met elkaar wat gedronken en gesnoept te hebben en John de deelnemers zijn bevindingen over de honden had gegeven, werd er langzaam opgebroken.

Ria en Cathy nogmaals namens iedereen bedankt voor de goede zorg van de inwendige mens.

John ook namens iedereen bedankt voor een kijkje in jouw keuken en gelukkig dat je de stok niet hebt hoeven te gebruiken.

Fred en Mieke 2 bedankt voor de foto's.

En bedankt alle deelnemers van de Curly Coats, de Toller en de Chessen, ook jullie hebben bijgedragen aan deze mooie dag.

Hoop dat dit meer hondenmensen nieuwsgierig maakt om eens een ander stukje van de jacht te beleven. En ja de Chessen komen best goed uit de verf. Een echte aanrader om het ook eens te proberen.

Ook niet onbelangrijk, het was de hele dag droog met in de middag 16.5 graden.

Op de terugweg naar huis kwam pas de eerste regen.

Mieke Veen-Wessels