CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

Workshop op 12 mei 2012 op Landgoed De Bannink in Deventer:
 
Om ca. 8.45 uur reden mijn vrouw en ik de oprijlaan van het prachtige landgoed “De Bannink” bij Deventer op.
Alleen al de sfeer van het vroege zonlicht tussen de bomen was rustgevend. Een sfeer, als in de tv-serie Swiebertje; alleen de freule was niet thuis. Op het parkeerterrein dacht ik Bromsnor te zien, die het verkeer regelde, maar het was Frits Swart !
 
Na de honden even, aangelijnd, uitgelaten te hebben, stapten we het prachtige koetshuis met nog originele paardenstallen binnen. Op een hele lange tafel met stoelen met prachtig houtsnijwerk stond de koffie klaar. Toen alle deelnemers waren gearriveerd, gingen we met onze honden lopend naar de trainingslocatie en zagen onderweg in een weiland met hoog gras een ree nieuwsgierig naar ons kijken. Een levend Rien Poortvliet-tafereel. Wat zit de natuur toch mooi in elkaar.
 
Eenmaal op de plek aangekomen werden we in twee groepen verdeeld.
In mijn groep luisterde Guus eerst geduldig naar de verhalen van de honden­eigenaren, die mochten vertellen bij welk probleem met hun hond ze graag hulp zouden hebben.
Guus begon zijn sessie met de uitleg over lichaamstaal en hoe belangrijk die voor je hond is. De oefening, die daar op volgde ging als volgt: uitgangspositie hond naast de baas. Hond losmaken en met linker been weg stappen. Tijdens het weglopen mocht er geen aandacht aan de hond worden geschonken. Geen commando's en niet kijken naar de hond. Handen gevouwen op de buik. Mijn eerste gedachte was dat de honden weg zouden sprinten, zodra ze in de gelegenheid waren. Aldus geschiedde in vele gevallen. Echter na verloop van tijd trok de hond toch naar de baas toe en liep uiteindelijk mee. Het was een opzienbarende gewaarwording om te zien dat de hond wel degelijk is gefocust op lichaamstaal. Iedereen in de groep reageerde dan ook enthousiast op het positieve resultaat.
Ook de humor en de lach ontbrak niet: vooral toen Zorro van verbazing stokstijf stil bleef staan, toen Frits hem met een (inderdaad wat rare !) achteroverleunende lichaamshouding opwachtte om de dummy aan te nemen !
 
Om ca. 12.30 uur liepen we in konvooi terug naar het koetshuis waar een flink aantal liters groentesoep en heerlijke broodjes klaar stonden. Na zo'n ochtend buiten gaat dat er prima in. Toen Frits het signaal had gegeven dat de schaft was afgelopen begonnen we aan de tweede sessie van de dag.
 
De groepen werden nu gewisseld. De groep waarin ik mij bevond werd 's middags door Tineke onder handen genomen. Vakkundig werd een ieder van ons even back-to-basic gebracht. Het argument “ja-maar” werd steeds op duidelijke en professionele wijze gepareerd. Ze kon ook heel goed uitleggen hoe de “ingeslopen” fout in de hond weer gecorrigeerd kon en moest worden. Iedereen werd apart onder het vergrootglas gelegd. Ik voelde mij als een keeper in het doel, die 50 ballen op zich afgevuurd kreeg en waarvan ik er uiteindelijk 3 kon tegenhouden.
 
 
De workshops liepen zeker een uur uit. Dat merk je niet als je zo intensief bezig bent. Toch wel moe, rozig en voldaan sloften we terug naar het koetshuis. En wat glijdt een koud biertje er dan lekker in !
 
Tijdens de borrelpraat merk je de saamhorigheid, die zo'n workshop heeft opgeleverd. Iedereen heeft zo zijn probleempjes met zijn of haar Ches.
 
De locatie, de catering, het uitstekende hondenweer, de alerte coaches, die met veel geduld en passie ons lieten zien wat voor soort hond we eigenlijk hebben, maakten dat we een fantastische mooie en leerzame dag hadden ! Zeker geschikt voor herhaling.

Carel Luiting Maten