CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

Chessendag op 21 april 2018 op De Waltakke

Zoals gebruikelijk was de Chessendag op De Waltakke weer perfect georganiseerd. Nellie was druk met de proevenadministratie, Ria loopt inmiddels zelf de proeven, maar blijft alles organiseren en alles liep op rolletjes.

Ik was aanwezig als keurmeester. Ik kwam wat eerder om ook nog een stukje van de proeven mee te krijgen en toen ik naar de proeven keek, werd ik vrolijk van het mooie waterwerk dat ik zag. Toegegeven er was ook een Chess die geen zin had om nat te worden, maar met veel overredingskracht van de baas toch ging en de tweede eend wel met veel animo binnenhaalde. Mijn eigen hond ( Toller) is een echte waterrat; ze had graag mee gedaan. Ik trouwens ook, maar dat komt later wel. Ik vond het erg leuk dat de eigenaren konden kiezen tussen wild en dummy's. Dan weet je zeker dat iedereen een kans heeft om het goed te doen op het eigen niveau.

Keuren bij de Chessen vind ik erg prettig, vanwege de gemoedelijkheid en het feit dat het werken zo duidelijk bovenaan staat. Wat zijn er toch veel mooie Chessen, en eigenlijk bijna allemaal heel vriendelijk, terwijl ze tegelijkertijd heel baasgericht zijn. Er waren er meerdere die er geen probleem mee hadden dat ik ze betastte, maar gewoon strak naar hun baas bleven kijken. Ik vond dat er veel kwaliteit tussen zat. Hier en daar een gebit met een missend element. Hier en daar een staartje dat teveel over de rug krulde. Hier en daar een voorhand die wat steil was. Een enkele achterhand die wat beter kon, maar vrijwel uitsluitend goede dichte vachten met wat olieachtigheid. Een hele enkele met een te zachte vacht. En erg veel in de rui, maar dat leek me wel logisch in dit jaargetijde en met deze temperatuur. En een paar veteranen die er voor hun leeftijd nog geweldig uitzagen.

Wat ik het meest imponerend aan een Chess vind, behalve dan zijn trotse uiterlijk, is de wijze waarop ze kunnen lopen. De kracht vanuit de achterhand en het vrij uitgrijpend gangwerk van de voorhand. Ik blijf het een machtig gezicht vinden. Ik heb er zelfs eentje een extra rondje laten lopen, omdat ik van het kijken naar het gangwerk van deze hond geen genoeg kon krijgen. Echt prachtig.
Helaas waren er twee prachtige reuen die op hun gangwerk afvielen. Eentje had zich tijdens de proeven bezeerd en trok met het achterbeen en de ander wilde niet goed draven. Ik vond hen allebei erg mooie Chessen. Het leuke is dan wel weer dat de andere reuen ook een kans kregen om eerste te worden.

Ik zou willen dat er in meer rassen op deze manier gekeurd werd. Tussen de proeven door de ring in lopen. Tijd hebben om nog het een en ander uit te leggen. Chessenmensen zijn meestal geen showmensen en dat hoeft ook helemaal niet. Zo gaat het ook. Iedereen doet wat hij fijn vindt met zijn hond: werken en dan loop je tussendoor nog even naar de keurmeester voor een rapportje.

Vervolgens kwam het kiezen van de mooiste reu en teef in 2 categorieën: soms niet moeilijk, maar soms ook heel erg moeilijk, zoals bij de teefjes van boven de 2 jaar. En daarna de prijsuitreiking, die ik ook met veel plezier heb gedaan. Daarna ben ik naar huis gegaan met onder de arm een duif en een eend voor mijn eigen jachttraining, waar ik erg blij mee was. En niet te vergeten een heerlijk stuk vlees in een koelingstasje, waar we zondag meteen al van gesmuld hebben.

Chris Eelman

23 april 2018