CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

Verslag Chessendag 2016 in Bornerbroek:

Het is zaterdagochtend 16 april (dit jaar een jubileumjaar vanwege het 45 jarig bestaan van de Chesapeake Bay Retriever Club Nederland). Om 06.45 uur reed ik, met nog redelijk dichtgeknepen oogjes, bij Kootwijk de A1 op richting Bornerbroek op weg naar de Chessendag 2016 zonder mijn oogappeltjes maar wel met behoorlijk wat gemengde gevoelens.

Onze ouwe trouwe Bess, bijna 14 jaar geworden, was op 15 januari “vertrokken naar de eeuwige jachtvelden”. Als je ziet dat het niet meer gaat, is de beslissing, rationeel, snel genomen maar dan komt pas het emotionele gevecht met jezelf………….

Onze Kate moest ik deze keer thuis laten vanwege haar loopsheid. Toen ik thuis weg reed, hoorde ik haar jammerlijk blaffen omdat ze zo graag met me mee wilde. De gedachte aan deze trouwe viervoeters, met de onvoorwaardelijke liefde die ze altijd geven, maakte me best wel een beetje weemoedig.

Eenmaal gearriveerd op het terrein van camping 't Grasbroek was er weer het feest der herkenning met de bekende gezichten. Allemaal enthousiaste hondenbezitters die veel voor hun hondenmaatje over hebben en weer een leuke dag willen beleven. Deze Chessendag zou ik mij gaan inzetten als helper maar eerst aan de koffie met de overheerlijke krentenwegge om verder bij bewustzijn te komen. Het was een groot genoegen om, na vele jaren, weer twee oud gedienden van de CBRN in Bornerbroek met hun jonge Ches te mogen begroeten. Het gezegde “het bloed kruipt waar het niet gaan kan” was hier weer eens van toepassing.

Nog vóór het welkomstwoord vertrokken we met ons ploegje (keurmeester en helpers) naar de locatie om proef 3 uit te zetten (konijnensleep en markeren van de duif). Het was fris in het open veld en het zonnetje moest nog behoorlijk rijpen. Interessant om de proef nu niet eens als deelnemer maar als helper mee te maken. Je merkt dan veel beter de aanwezige spanning die er bij de deelnemers heerst om de proef goed uit voeren. Opvallend vond ik hoe snel de meeste voorjagers hun hond in zetten, niet even de rust namen en niet een paar seconden extra wachtten om de hond eerst goed te laten focussen. Het viel niet mee om de hond goed op de sleep te krijgen. Was het apport eenmaal gevonden aan het einde van de sleep, met de nodige ondersteuning, dan kwamen de honden vol trots met het konijn weer terug waarvan sommigen met een houding van “dit ga ik echt niet meer afgeven”.

Prachtig om te zien hoe de honden met veel enthousiasme te werk gingen. Fijn dat er ook weer behoorlijk wat nieuwe aanwas mee deed aan de Chessendag. Mooi gezicht om die jeugdige hondjes met hun soepele pootjes over het veld te zien huppelen.

Wat is de Chesapeake Bay Retriever toch een prachtig ras! Al observerend dacht ik aan het gezegde: “Je kunt een Labrador gebieden, een Golden moet je vragen maar met een Ches moet je overleggen”.

Na afloop van proef 3 werd op deze locatie ook de scurry gehouden. Hiervoor was, zoals elk jaar, weer veel belangstelling. De tijd verstreek rap, de scurry was nog niet afgelopen, de prijsuitreiking van alle onderdelen moest nog gedaan worden en de ALV moest nog worden gehouden. Een heleboel zaken die in korte tijd moesten worden afgewerkt want het eten van de cateraar Stegeman was al aangeleverd en stond verder door te garen.

Geloof het of niet maar toch was er nog tijd voor een Algemene Ledenvergadering. In de “koeienstal” kwam dit jaarlijks terugkerende en verplichte onderdeel aan de orde. Ik was even bang dat de ALV langdradig zou gaan worden want, vergeleken bij vorig jaar, duurde de vergadering twee minuten langer. In verband met het 45 jarig jubileum werd aan het einde van de dag aan iedereen een grote mok uitgereikt met het embleem van de Chessenclub en het opschrift 1971-2016.

Alle lof komt de organisatie toe voor het regelen van een geslaagde Chessendag 2016.

Met veel belangstelling en nieuwsgierigheid kijk ik uit naar 4 en 5 juni waar op camping De Waltakke in Lochem de WD/WDX/WDQ dag wordt gehouden die speciaal in het kader van dit jubileumjaar wordt georganiseerd.

Met een hoofd als een kreeft aanvaardde ik de reis terug naar huis. Deze keer zwaarder dan de heenreis vanwege de gebruikelijke rozigheid van de hele dag buiten zijn in weer en wind.

Toen ik bij thuiskomst uitgebreid verslag deed aan mijn vrouw van mijn belevenissen zat Kate naast mij met haar grote bruine neus tegen mijn broek aangeplakt vanwege de geuren van het wild waarmee ik mij die dag had omringd.

Met vriendelijke groet en graag tot ziens.

Carel Luiting Maten