CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

Verslag Chessendag 2015 in Lochem:


Op zaterdag 18 april werd de jaarlijkse Chessendag gehouden, voor de tweede keer, op de prachtige locatie van camping De Waltakke in Lochem. Ja inderdaad het klopt, “Gelderland levert je mooie streken”!
Met de nimmer aflatende enthousiaste Kate en de bejaarde Bess (op 8 februari van dit jaar 13 jaar geworden) reden mijn vrouw en ik over de Veluwe naar Lochem en zagen aan de witte heide met daarboven een prachtige fel witte nevel dat het ook nog had gevroren die nacht.

In tegenstelling tot 2014 toen het heel erg mistig was, scheen de zon deze keer al volop. De wind echter, die al maanden lang te vaak en te lang uit de noordwesthoek waaide, zorgde voor een frisse buitenlucht. Om 8.00 uur arriveerden we in Lochem. Het leek wel een staande receptie. Al handenschuddend baanden wij ons een weg naar de verse krentenwegge met roomboter en sloten ons aan bij de koffie slurpende deelnemers. Veel van onze Duitse hondenvrienden hadden zich de dag ervoor al gevestigd op het campingterrein en waren dus mooi op tijd.
Strak, zoals gebruikelijk, werd op tijd aangevangen met het programma. Na een kort welkomstwoord waaierden de mensen uit over de diverse proevenlocaties rondom De Waltakke.

De jachtproeven waren deze keer weer pittig maar erg leuk om te doen. Sommige honden volgden zo goed het commando “ vooruit” op dat ze maar door bleven gaan en uiteindelijk met een stuk wild in de bek terug kwamen van een andere, naastgelegen, proef. Als het maar binnen komt, maakt niet uit hoe en wat!

Opmerkelijk was het enthousiasme van de keurmeesters en helpers die steeds weer met een gulle glimlach de deelnemers stonden op te wachten en zich wellicht, stiekem, afvroegen wat gaan we nu weer beleven met deze combinatie?

Ook de exterieurkeuring werd druk bezocht. Of de hond nu droog in de ring stond of zojuist kletsnat uit een proef kwam, maakte de keurmeester niet uit. Daar werd wel vakkundig door heen gekeken. De resultaten van de proeven en exterieurkeuringen zijn terug te vinden op de website van de CBRN.

Aan het eind van de middag werd ook nog de scurry gehouden. De honden die nog energie over hadden, konden het laatste beetje kwijt om zo snel mogelijk drie stuks wild binnen te halen. De oude Bess stond langs de kant te kijken en te piepen want ook zij wilde nog dolgraag gaan kijken wat er te beleven viel. Ontroerend om te zien hoe vol enthousiasme maar toch getekend door haar leeftijd zij nog vakkundig de eendjes binnen haalde.

Het moment was aangebroken om aan de borrel te gaan want “de 5 zat al twee keer in de klok”. Bovendien moesten de ervaringen van deze Chessendag uiteraard diepgaander worden uitgewisseld. Na de prijsuitreikingen, de bijbehorende formaliteiten zoals foto’s maken en de nodige dankwoorden, stond het heerlijke uitgebreide buffet klaar. Zon, wind, wijntje, vermoeidheid en warm eten zorgden voor de gebruikelijke rode hoofden. Met dezelfde rode hoofden werd ook nog de ALV gehouden die onder de bezielende leiding van Frans Smeets in slechts 4 minuten werd voltooid maar waarin echt alle verplichte onderdelen ter sprake zijn geweest. Frans is zelfs in staat om een jaarvergadering op een zinkend schip te houden.

Opmerkelijk was het spontane dankwoord van één van onze Duitse hondenvriendinnen die meldde dat zij al 11 jaar met heel veel plezier naar de Chessendag komt. Een groot compliment voor de organisatie en een juiste omschrijving van de sfeer. Dus……. leden die nog nooit zijn geweest, kom kijken en ervaar het zelf!

Moe maar voldaan reden mijn vrouw en ik weer terug naar huis. We hadden Lochem nog maar net verlaten of onze twee trouwe kwelgeesten lagen al te slapen in de auto.

Wij denken weer met genoegen terug aan een heerlijke ontspannen dag. Nu voorbereiden op de clubdiplomadag in Borculo op zaterdag 15 augustus!

Tot dan.


Carel Luiting Maten