CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

DE APMAPHAP-DAG


Het is het nieuwe jaar en dat begint bar slecht, dikke vette griep met als complicatie een longontsteking.

“ Met de beste wensen voor 2018…” roept eenieder in koor.

Nu, daar zullen we dan maar weer vanuit gaan, want de natuur is grillig, niet gewillig en onbuigzaam in haar mysterieuze krachten, waar wij als mensen, vooralsnog, geen vinger achter kunnen krijgen. (gelukkig)

Nu dit omschreven te hebben kijk ik naar mij Ches Petter, vernoemd naar een heldhaftige onbaatzuchtige kapitein van het Korps Commando Troepen, en kan een glimlach niet onderdrukken. 

Als ik toch eens in dat koppie zou kunnen kijken.

In 2015 in Idaho als 16 weken oude pup opgehaald bij Harger's Fireweed Kennel.

Wat een bijzondere en daarnaast rare mensen zijn de eigenaren van een Ches.

Vogels van een bijzonder pluimage qua diversiteit, waar menige psycholoog of socioloog zijn vingers bij zou aflikken en die toch één zijn in de Chessenfamilie, waar een Ches al niet goed voor is, buiten de jacht...

Die Chessenfamilie die enige malen per jaar de wigwams doet opslaan op een nader te bepalen locatie in Nederland, om met elkaar te zijn.

Zo ook op deze februari dag in 2018.

Van de weeromstuit is het de laatste jaren altijd bar weer om af te reizen naar het oosten, alwaar de wijzen bij elkaar dreigen te komen.

Vorig jaar verstek laten gaan en dit jaar toch de stoute schoenen aan en dan maar een dag eerder met een weersvoorspelling die er niet om liegt, CODE ORANJE met sneeuw.

De barre tocht, dacht ik, startte als gewoonlijk te laat vanuit Zeeland en nog 225 km te gaan, vertrokken met sneeuw en voor het eerst met een camper, een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse volksverhuizers in de zomer.

Alleen het is nu hartje winter….

Groot de verrassing dat na Zeeland en de sneeuw achter ons gelaten te hebben, we crescendo door kunnen rijden op droge wegen met redelijk weer.

In de middag arriveren wij dan ook in Laren op de Olde Diek.

Het is altijd een feest naar een Chessendag te gaan zoals ook deze AP-MAP-HAP dag.

Relaties van een jaar geleden worden weer aangehaald en verstevigd en zoals altijd zijn daar…. Ria & Frits.

Wat moet je nu zonder hun inspiratie, vrolijkheid, gastvrijheid en vooral duidelijkheid. Wat een verademing om in dit Gelderse landschap te mogen komen met een dergelijke ontvangst, je waant je de verloren zoon. (en wat hebben Ria &Frits veel verloren zonen en dochters…..wat een rijkdom!)

Na een zeer genoeglijke avond  op de Olde Diek met gelijkgestemden, dank je wel Madeleine en Jur, aan een prachtige en heerlijke dis, dan kan het leven toch zeer eenvoudig zijn.

Een opmaat naar de AP-MAP-HAP dag morgen.

De ontvangst in de ochtend was weer zeer familiaal, mede ook dankzij onze voorzitter, meneer Luiting Maten, zeg maar Carel, en zijn toespraak.

Het krentenbrood, de koffie/thee en ga zo maar door, de hele dag kon gemakkelijk “het Bourgogne van Laren Gelderland ” genoemd worden, de heerlijke soepen, het brood, de salades, de spiritualiën,  mensen mensen wat een feest!

Wat hebben de “Swartjes” toch een lieve mensen om zich heen, die het ons onbaatzuchtig  naar de zin willen maken.

Zo dit was voor de eigenaren, dan moest de dag nog beginnen.

In kleine groepen, van onervaren naar ervaren honden en onder zeer deskundige en liefdevolle leiding, konden onze honden laten zien wat zij wel  konden. Mooie en prachtige opmerkingen over onze honden en het bleef niet onopgemerkt bij onze trainers/experts  dat de voorjagers/eigenaren konden laten zien waar bij hen nog het nodige  aan schortte …

En dan een van onze jongste voorjagers van 10 jaar oud, poeh poeh een voorbeeld…..

De deskundige leiding  was zeer positief over onze Chessen , daarnaast vooral ook niet te beroerd de voorjagers, zeker voor mij zelve, af en toe  te vertellen hoe;

-Slordig

-Onnadenkend

-Gemakkelijk

-Niet consequent

-Onnavolgbaar dom

-Beter naar je Ches te leren kijken

-Elementaire gehoorzaamheden niet toe te passen,

dat werd gezien.

Het leek wel of ze overal ogen hadden.

En toch gaat het de meeste keren goed op jacht en vooral ” thuis doet ie dat nooit” werd nogal eens gehoord.

Het ligt NOOIT aan je Ches, het ligt ALTIJD aan jou als voorjager…

Tja en daar moet je het dan mee doen.(en dat is maar goed ook)

Kortom:

Het unieke van deze dag ligt in het feit, dat deze Chessenclub onnavolgbaar is in het met- en voor elkaar zijn om onze Chessen die plaats te geven in jagend Nederland die het verdient.

Het is onze verantwoording, als Chesseneigenaren, daar bewust mee om te gaan, deze dagen zijn daarvoor uitermate geschikt!!! Organisatie AP-MAP-HAP dag en Bestuur Chessenclub, CHAPEAU!!

Tot in april!

Salve

Dominique Ch G Deguelle