CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 


ApMapHap-dag zaterdag 7 februari 2015:

Om 06.00 uur ging de wekkerradio. Nog even het nieuws luisteren en daarna op m'n gemak afreizen naar de Achterhoek. De weersverwachting voor het noorden van het land was niet best. Code geel in verband met ijzel en het front zou langzaam richting Overijssel en Flevoland trekken.
Met nog wat kleine oogjes vertrok ik met Old Sam's Kate richting Laren. Af en toe legde Kate haar kop op mijn rechterschouder en keek mee of alles wel goed ging onderweg. Een gelukzalig gevoel van verbondenheid met mijn hondenmaatje maakte zich van mij meester. We gaan er samen een mooie dag van maken, sprak ik haar toe in de auto. Zo'n ApMapHap-dag is toch bij uitstek een goede gelegenheid om op ontspannen wijze de banden met je hond nog eens extra te verstevigen.

Gelukkig was het weer goed onderweg en kon ik goed doorrijden. Al vroeg arriveerde ik in Laren. De deel van de boerderij bij Ria en Frits was inmiddels lekker verwarmd. Na zo'n rit gaat een koffie er goed in combinatie met de krentewegge. De ruimte was snel gevuld met enthousiaste Chessenliefhebbers die hun geluk ook deze dag wilden uit proberen. Het was goed om ook weer nieuwe gezichten te ontmoeten. Mensen die eens kwamen kijken hoe een Ches nu eigenlijk is en werkt in de praktijk.
Vlak voor de aftrap door Frits werden de Property Laws van Chesapeake Bay Retriever voorgelezen hetgeen er op neer komt dat, onder elke omstandigheid, alles van de hond is behalve als het kapot is, dan is het van de baas.

Buiten werd de gevoelstemperatuur beter en dus prettiger om te trainen. Het ochtendprogramma bestond uit verloren zoek op afstand, sleepspoor lopen en markeren. Hierbij werd veel gebruik gemaakt van diverse wildsoorten w.o. duiven, kraaien, muskusratten en konijnen. Het accent werd gelegd op steadiness en netjes afwerken van het apport. Dit alles onder de enthousiaste leiding van Thijs van Leeuwen die de begeleiders voorzag van zeer bruikbare tips voor een nog betere samenwerking met je eigen hond. Kate genoot van de ochtend maar dat ik had haar ook beloofd in de auto dat we er een mooie dag van zouden maken.

Geleidelijk aan kon je merken dat de hondenkoppen vol begonnen te raken. Dus tijd voor de middagpauze. Kate in de auto gedaan met een klein middaghapje en vers water zodat ze daarna even een dutje kon gaan doen. De inmiddels overbekende heerlijke soepen van Stegeman stonden reeds klaar en de ijskoude Mummelmannetjes stonden keurig op een rijtje op de cateringtafel. Coen Heij was niet alleen een goede helper maar spreidde ook zijn culinaire capaciteiten ten toon door in de soep te roeren en aan te prijzen.

De tijd vliegt en zo ook in Laren. Het middagprogramma diende zich aan. Op de locatie Schipbeek hielden we ons bezig met het waterwerk. Cor Brands was onze gemotiveerde afknijper die middag en hij begon de sessie om op sneaky wijze de steadiness te testen van de honden door dummies vlak bij de honden te gooien.
Daarna hond over water en meteen, bij terugkomst, uit het water nog even vooruit sturen om een kraai of duif in de grasstrook langs het water op te pikken. Een verloren zoek uit de nabij gelegen houtwallen, nog een keer over water sturen om aan de overkant een konijnensleep met twee haken erin op te pakken en het konijn aan het einde van de sleep over water weer terug te brengen. Tot slot nog een dubbele markeer in het weiland.

Na dit intensieve programma was het mooi geweest. Cor gaf zeer nuttige aanwijzingen waar we ons voordeel mee kunnen doen in verdere trainingsmomenten.
Terug naar de verwarmde deel aan de Olde Diek. Gelukkig had Thijs van Leeuwen zijn eigen gebrouwen “gif” ook weer meegenomen. De slow gin was weer van een onvolprezen kwaliteit.
Voorzitter, Frans Smeets bedankte Ria en Frits Swart voor hun nimmer aflatende gastvrijheid en overhandigde Ria een chocolade kip die gelukkig nog “opgehokt” zat in het cellofaan.
Het is na zo'n gezellige dag altijd weer even wennen om dan in de auto te stappen. Vooral als je nog een ritje voor de boeg hebt.
Eenmaal thuis kroop Kate direct op haar vertrouwde plekje en lag even later enorm te snurken. Het baasje ging overigens ook niet zo heel veel later naar zijn mandje.
Bij deze nogmaals hartelijk dank voor een prima georganiseerde, gezellige en leerzame dag.
En denk er om ……………….. 18 april de Chessendag in Lochem!!!!!!!!!!


Carel Luiting Maten