CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

NIEUWS FOKKERIJ

Verplichte DNA-afname en afstammingscontrole gaat in op 1 juni 2014

Registratieplicht fokkers bij overheid per 1 november 2021
Meer informatie over registratie

Nieuwe regelgeving voor fokkers per 1 november 2021

Per 1 november aanstaande gaat er het een en het ander veranderen voor fokkers als het gaat om regelgeving en registratie. Iedere fokker moet zich eenmalig registreren bij het nieuwe I&R systeem van de overheid. De nieuwe regels moeten zorgen voor een betere controle op de hondenhandel, met name de illegale import. In de nieuwe regelgeving worden fokker of importeur, chipper en dierenarts geregistreerd.

UBN aanvragen
Alle fokkers moeten zich eenmalig registreren en krijgen een UBN (Uniek Bedrijf Nummer) toegewezen. Dit geldt ook voor mensen die slechts eenmalig een nestje willen fokken. Het UBN kan hobbymatig en bedrijfsmatig aangevraagd worden, waarbij meer als 20 pups per jaar sowieso als bedrijfsmatig worden gezien. Ook wanneer je geen bedrijfsnaam of KvK nummer hebt. Bij minder dan 20 pups worden aanvullende regels getoetst om te bepalen of er sprake is van bedrijfs- of hobbymatig. Registreren kan via de knop 'direct UBN-nummer aanvragen' op de website www.rvo.nl/hond-kopen. Hier vind je ook meer informatie.  

Voorwaarden
Een van de voorwaarden voor het aanvragen van een UBN wanneer het om een bedrijfsmatig nummer gaat is het in het bezit zijn van het certificaat Vakbekwaam houder honden en katten. Zonder deze bewijsvoering is het aanvragen van een bedrijfsmatig UBN niet mogelijk. Wanneer je binnen de hobbymatige grenzen blijft is dit niet verplicht en kun je gewoon een hobbymatig UBN aanvragen.

Dit UBN is verplicht wanneer je na 1 november 2021 een nestje pups fokt of een hond importeert. De dierenarts mag geen paspoorten afgeven en de chipper mag geen chip plaatsen wanneer de fokker niet in het bezit is van een UBN. Databanken gaan vanaf nu portalen heten, fokkers, dierenartsen en chippers registreren de pups in deze portalen.

Hoe gaat het nieuwe systeem in zijn werk?

· Een UBN is nodig om de hond te registreren, zorg dat je dit bij de hand hebt wanneer de chipper komt.

· De fokker registreert het UBN-nummer in zijn account op mijnrvb.nl

· Pups moeten binnen 7 weken na geboorte een chip en paspoort hebben.

· De chipper registreert bij een aangewezen portaal dat de hond is gechipt, daarbij is ook het UBN van de fokker nodig.

· De fokker registreert de geboorte van de pup bij het aangewezen portaal. Dit doe je met het chipnummer van de moeder.

· Een EU paspoort is verplicht voor alle honden, de dierenarts registreert dit paspoort bij het aangewezen portaal.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op Registratieplicht fokker bij overheid per 1 november 2021 (houdenvanhonden.nl)