CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

De geschiedenis van de Chesapeake Bay Retriever in Nederland

Door Joa van der Avort

In 1952 werd de reu Terry door de heer Ch. van Kempen geïmporteerd. Terry's zus Josephine kwam een half jaar later in eigendom van de heer A.F. van de Wal (hoofdredacteur van de Jager/KNJV).
Het eerste A-nest werd geboren in 1956 uit de combinatie van de Franse reu Diable de St. du Bois x Josephine. Ada van het Evernest is een dochter uit dit eerste nest.
De heer van de Wal schreef Cartouche als mens en jager en Hutverhalen waar bovengenoemde honden vaak genoemd werden.
In 1956 werd Randy (vernoemd naar de KLM-piloot) uit Amerika ingevlogen en zorgde voor Josephine en Ada de D t/m L nesten. Randy werd gefokt door
Dr. John Lundy in Idaho en was een zoon van de beroemde Atom Bob. In totaal werden er onder de kennelnaam van het Evernest 12 nesten gefokt met beide teven.
Sindsdien is er een klein maar de Ches toegenegen groepje van mensen dat zich tot het karakter van deze eigenzinnige hond voelt aangetrokken. Het bestand in ons land is nooit groot geweest en werd ook bewust zo gehouden. De pups werden uitsluitend bij jagende mensen geplaatst. Pas in de jaren 80 konden ook niet jagers meestal via import een Ches bemachtigen. Later werden de pups in Nederland ook geplaatst bij mensen die bekend waren met het KNJV werk.
 
Van showen was nauwelijks sprake en daarom is er nauwelijks fotomateriaal uit die
tijd beschikbaar van honden in stand. Er waren dan ook maar weinig rasspecialisten, een bekende was mevrouw C. Van Crevel van Oss. Het gebeurde dan ook vaak dat de Ches door een allrounder gekeurd werd wat resulteerde in de volgende blunders in de exterieurverslagen: hond ruikt ranzig u moet hem wassen voor de show, hond is overbouwd, hond gromt, hond moet bruin zijn.
 
Ons land kent sinds 1971 een erkende rasvereniging. Momenteel zijn er slechts een paar fokkers actief die voornamelijk met importen uit Scandinavie, Engeland en Amerika fokken. Incidenteel wordt er ook wel een nestje door niet-fokkers gefokt.
In de jaren 50/60 werd er alleen maar gekeken of beide ouderdieren succesvol waren op de jacht. Sinds enkele jaren moet er aan het Fokreglement van de CBRN worden voldaan.
 
De reu Lonesome Boise Rebel (imp.U.S.A.) werd de eerste Internationale Kampioen in 1984, de teef Ches-Shores Sky is the Limit (imp U.S.A.) werd de tweede Internationale Kampioen in 2004.
 
De volgende honden behaalden de Wereld Winner titel:

2001


Porto

Adey May's Disappointment

reu

2002


Amsterdam

Dunnel's Anabelle Lee ( Amerikaans import )

teef

 

 

Adey May's Disappointment

reu

2003


Dortmund

Horse & Hounds Awesum Hero

reu

2006


Poznan

Ches-Shores Sky is the Limit

teef


 
 

 

 

 


Dat de Ches een echte werkhond is getuige de deelname aan de Nimrod door onderstaande honden en voorjagers:

1984


Lonesome Boise Rebel

C. v.d. Brugge

1986


Chessie's Woodpile

F. van Zinnicq Bergmann

1988


Lonesome Boise Timer

A.J. van der Avort

1991


Scott

J. van de Kaaden

1993


Nibble

F. Smeets

1995


Humlemosen's Mist

M. van Dongen

2000


Horse & Hounds' Scaup

M.J. van Leeuwen
winnaar van de Nimrod

2001


Jessey fan de Boelens

J. Kroon

2004


Holckenhus' Congressmans Contact

R. Venema


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Momenteel is het geschatte chessenbestand in Nederland rond de 250.
Mede dankzij het fokbeleid van de Chesapeake Bay Retriever Club Nederland en de inzet van de fokkers zien wij nu een wat vriendelijkere Ches dan in de jaren 50/60.