CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

COLDWATER TAIL, BROKEN TAIL, SCHUDSTAART.

Het eendenjachtseizoen is weer begonnen. Uw Chess kan weer aan het werk. Natuurlijk hebt u wel wat getraind, maar omdat u dit jaar toch niet met de Nimrod mee wilde doen, want de hond is nog te jong, heeft u iets minder regelmatig getraind.

De eerste dag op jacht gaat wel goed, iets donker en vochtig, fris weer, de eenden komen op tijd. De hond doet goed zijn best, zwemt driftig op en neer om de geschoten eenden te brengen en schudt zich lekker uit als ze voor uw voeten liggen.

Maar ‘s avond bij het late rondje is de hond niet meer zo happy, kwispelt niet, de staart hangt loodrecht naar beneden en als u er aan voelt doet het pijn. Er is toch niets gebeurd dat die gebroken kan zijn? Wat is dit nou?
Nu, dit is nou een Coldwater tail, broken tail, schudstaart, Limber tail en het heeft nog veel meer namen. Het is een plotselinge heftige spierpijn, ontstaan door beschadiging van de spieren die de staart doen bewegen. Het rekken van de spieren doet erg pijn, vandaar dat de hond hem het liefst helemaal stil houdt en hem direct van de staartbasis, of 2-4 cm van de staartbasis laat afhangen. (Mij doet het altijd denken aan renpaarden met Tying-up, maar dan zit de ondragelijke spierpijn in rug en achterbenen.) De aandoening lijkt vooral voor te komen bij honden met een “actieve staart”, zo als pointers, labradors maar ook de Chess. Het probleem ontstaat vaak na hard werken, weersomslag naar nat en koud weer, zwemmen in koud water, als de hond nog niet in goede werkconditie is, of juist overtraind. Maar het kan ook bij warm weer gebeuren. Honden die gevoelig zijn voor deze aandoening kunnen dit probleem herhaaldelijk krijgen.

De diagnose kan gesteld worden door het verhaal van wat er vooraf ging (training, inspanning, buitentemperatuur), de typische houding van de staart, trauma uitsluiten, andere aandoeningen rond staart en anus uitsluiten, temperatuur verlaging en stijging in het bloed van het “spier”enzym creatine kinase CK).

De duur van de aandoening is afhankelijk van en evenredig met de ernst van spieraandoening en de pijn en kan 2-14 dagen bedragen.

Therapie: pijnstillers, die ook ontstekingsremmend zijn (zogenaamde NSAID's), rust en warm houden.

Op sommige hondensites staat: voorzichtig met pijnstillers. Nu, als ik zo'n (spier)pijn had, dan zou ik meteen een pijnstiller nemen. En hetzelfde geldt voor een hond. Dus een goede pijnstiller, geschikt voor honden is in dit geval zeker belangrijk.Gondje van Zinnicq Bergmann, Dierenarts, Baarn.