CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

Castratie van de Reu: “dek”mantel voor probleemgedrag?

Om met de woorden van Johan Cruijff te beginnen: ” Ieder voordeel heb z'n nadeel“. Graag wil ik voor u de voor- en nadelen van de castratie bij de reu op een rij zetten.

In de pubertijd van de hond ondergaat de reu onder invloed van het mannelijk geslachtshormoon testosteron vele veranderingen zowel in lichaamsbouw als gedrag. De bouw wordt robuuster: bredere kop, grote poten, betere bespiering, uitgroei van geslachtsorganen. Het gedrag verandert: optillen van de achterpoot om te plassen en vlaggen te zetten, dominantie naar andere honden of ook de baas en gezinsleden, weglopen achter loopse teefjes, rijgedrag op andere honden of mensen.

Bij een jonge volwassen hond wordt de castratie vaak overwogen om gedragsproblemen te verminderen of te voorkomen. Bij de oudere hond wordt hier vaak voor gekozen om gezondheidsredenen.

Niet al het aangeleerde gedrag is echter door een castratie te verhelpen. Een heel duidelijk voorbeeld is het optillen van de achterpoot om te plassen. Is dit eenmaal ontwikkeld dan zal dit niet door castratie verdwijnen. Wel zal het vlaggen zetten verminderen. Zo zal ook niet alle agressie verdwijnen na castratie, maar het kan wel minder worden. Een laat gecastreerde dekreu, dus ex-dekreu, kan ook na de ingreep een loopse teef nog willen dekken. Het is lang niet altijd te voorspellen of het gedrag verbetert en naast de ingreep zal er goed getraind moeten worden om de problemen te verminderen.

De leeftijd van de castratie heeft invloed op de ontwikkeling van de hond.

Zeer jong gecastreerde honden (jonger dan 4 maanden) kunnen er teefachtig uit blijven zien. Zij zullen niet de poot gaan optillen om te plassen en hebben vaak een zachtaardiger karakter dan hun intacte mannelijke rasgenoten.

In de pubertijd gecastreerde honden zullen wel goed uitgroeien als een reu, zullen meer meegaand zijn, blijven meer speels naar soortgenoten en zullen geen of minder agressie ontwikkelen naar andere reuen. De werklust blijft intact.

Bij de volwassen reu blijft het vaak een gok of het werkt als een probleem zich al ontwikkeld heeft , al zal de omgang vaak wel iets makkelijker worden. Maar het kan ook heel goed dat (vaak in combinatie met training) de problemen verdwijnen.

De oudere reu met gezondheidsproblemen, zoals prostaatvergroting of testikeltumoren, zal zeker baat hebben bij een castratie.

Samenvattend:

Mogelijke voordelen van de castratie:

Geen rijgedrag

Minder dominant

Minder agressie

Niet achter loopse teef aan

Geen dekking “per ongeluk”

Minder vlaggen zetten

Geen voorhuidontsteking

Terugdringen prostaat vergroting.

Sommige fokkers zien het als voordeel dat hun offspring die zij verkopen niet kan dekken (bij Labradoodles worden om die reden vaak (extreem) vroege castraties gedaan)


Nadelen castratie:

Castreren is een chirurgische ingreep met alle (narcose)risico's van dien. Als er geen duidelijke gedrags- of gezondheidsreden voor is, zou deze ingreep dan ook niet toegepast moeten worden.

Een gecastreerde reu kan niet met meer als dekreu gebruikt worden.

Dikker worden. Dit is niet zozeer een gevolg van de castratie, maar komt door veranderde stofwisseling (gecastreerde reu behoeft minder eten, geeft weer een financieel voordeel in deze crisistijd). Minder of light voer voeren en voldoende beweging kunnen dit voorkomen.

Slomer worden. Ook dit is niet direct een gevolg van de castratie, maar treedt op als de reu te dik wordt na de castratie.

Vacht verandering: hond krijgt meer ondervacht, langharige honden moeten vaker getrimd worden. Bij de Chess is dit eigenlijk geen probleem.

Incontinentie wat betreft urine komt voor bij reuen, net als na castratie (sterilisatie) bij teven, maar minder frequent.

Een gecastreerde reu mag niet alle hondenproeven lopen ( bv geen KNJV-A )

Een gecastreerde reu mag niet aan shows deelnemen.

Om nu te weten te komen of de hond en eigenaar baat hebben bij een castratie van de hond, kan de hond tijdelijk chemisch gecastreerd worden door een implantaat. Dit implantaat, een staafje dat onder de huid wordt gebracht, scheidt geduurde een periode (vaak een half jaar) een synthetisch hormoon af dat weer een ander hormoon beïnvloedt, dat de productie van testosteron stillegt. In deze periode kan men bekijken of een castratie uitkomst gaat bieden aan het probleem waarvoor de hond gecastreerd zou moeten worden. De voor en nadelen zullen zich in deze periode voordoen, waardoor de eigenaar een goede afweging kan maken, alvorens het besluit overgaan tot chirurgisch ingrijpen.


H. ( Gondje) van Zinnicq Bergmann, Dierenarts
Dierenkliniek De Tromp