CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

ApMapHap-dag 9 februari 2013


Terwijl door de meeste mensen de zaterdagmorgen wordt benut om uit te slapen, stapt de echte Chessen-liefhebber, fris en fruitig, vroeg in de ochtend in de auto op weg naar de verwarmde deel van Ria en Frits Swart aan de Olde Diek in Laren.
Het bruine stamcafé (een kleur, die ons allen goed past) werd om 9.00 uur in de ochtend al druk bezocht. Zelfs leden van Deutsche Chessen Mannschaft waren goed vertegenwoordigd. Als men de moeite neemt om daar speciaal voor uit Duitsland te komen, zegt dat iets over de aangename sfeer.
Na de koffie werden de deelnemers en bezoekers welkom geheten door Frans Smeets, onze voorzitter. Op de gebruikelijke luide en duidelijke toon volgde de indeling van de groepen door Frits Swart.

Eenmaal buiten voelde het goed om met de honden te gaan werken. Niet te koud; het zonnetje moest nog een beetje rijpen.
De groep waar ik deel van uit maakte, had een uitstekende locatie aan de overkant van de Olde Diek . Onder de deskundige leiding van Roel Venema, zijn vrouw Els en Nynke van der Heide als assistenten werden een aantal gecombineerde proeven behandeld. Het markeren van de kraai na het schot en daarna “verloren zoek” in het bos naar een konijntje, het onthouden van het geworpen verenwild op de akker, het apporteren van de eend uit de dichte dekking, het springen over de hindernis om het wild binnen te brengen en tot slot de ultieme test “waar ligt de bunzing”. Slechts een paar honden waren kennelijk neusverkouden, want die pakten het dier op. De rest trok letterlijk de neus op en liet het beest liggen.

De tijd vloog voorbij en opeens was het lunchtijd.
Terug op de deel kwam de geur van dampende mosterd-, ossenstaart- en erwtensoep je tegemoet. Deze heerlijke warme soepen konden worden afgeblust met een ijskoude Jägermeister.
Het was leuk om ook nieuwe mensen te ontmoeten en te spreken. Mensen, die op bezoek waren om te kijken of zij inderdaad een Ches wilden gaan aanschaffen.

Er kwam een eind aan de lunch toen we verder moesten met het middagprogramma.
Voor het middagprogramma moest ik de auto in en na circa. 5 km arriveerden we bij een kanaaltje voor het waterwerk.
Onder de enthousiaste leiding van Durk van der Heide en zijn helpers werd het “over water” beoefend: kanaal over, aan de andere kant weggetje oversteken, in de wei “zoek apport” van een eend en weer terug. Daarna nogmaals, verderop, een kleinere oversteek met een “verloren zoek” door de houtwallen langs het kanaal en tot slot nog een “verre markeer” met wild naar keuze.

Om 16.00 uur was het wederom verzamelen aan de Olde Diek. De drankvoorraad was inmiddels aangevuld en de statafels waren voorzien van de nodige borrelversnaperingen. Tijd om nog even na te praten en de rozigheid langzaam te laten arriveren op de wangen. Zo'n dag buiten zakt je toch in de laarzen…..
Op de terugweg werden we overvallen door een enorme sneeuwbui; na een droge, mooie zonnige dag een groot contrast.

Het was een zeer geslaagde ApMapHap-dag ! Dank aan de enthousiaste organisatoren voor hun gastvrijheid!


Carel Luiting Maten