CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

APMAPHAP-DAG 2012

Toen afgelopen zaterdag in alle vroegte de wekker ging en de thermometer -10 aangaf dacht ik even “ik draai me nog een keer om“, maar 2 uur later bij Frits en Ria was ik dat al gauw vergeten.

Een volle bak met bekende en minder bekende gezichten, super zo'n opkomst.

Na de koffie met krentewegge werden de groepen ingedeeld en gingen we het veld in.

Ik zat met Jazz in de groep gevorderden met als trainer Ton van der Avort. Het lijkt me voor een trainer best lastig om aan een groep oudere honden, die je eigenlijk niet kent, zo'n dag les te geven.

Maar Ton weet daar wel weg mee. In de ochtend wat dubbele opdrachten en lijnen getraind.

En aan het eind op linie lopen waarbij het wild je soms letterlijk om de oren vloog. Dit is en blijft moeilijk omdat je op zoveel dingen te gelijk moet letten, natuurlijk op je hond maar ook de linie, waar valt het wild, wie mag het halen.

Op naar de goed gevulde soep en een lekker slokje om weer warm te worden en natuurlijk een hondenpraatje hier en daar.

In de middag op ons aller verzoek verder met het lange lijnen lopen. Super om te zien dat door een goede opbouw we toch weer een stukje verder komen, vooral in het vertrouwen dat als ze maar doorlopen ze uiteindelijk succes hebben. Zeker met in de lijn na zo'n 80 meter ook nog een overgang van gras naar geploegde akker. Niet makkelijk.

En een verloren zoek voor de wind waarbij je de hond eerst over de akker de dekking in moest sturen en het wild op een heuvel lag waardoor je toch weer een heel andere verwaaiing krijgt.

Terwijl de hond aan het zoeken was werd er achter je pal tegen de wind in een sleep getrokken op een stijf bevroren geploegde ondergrond.

Mooi om te zien hoe Jazz zo tegen de wind in, in een slingerlijn, steeds de randen van de verwaaiing opzocht en na de 1 e haak met zijwind een strakke lijn aan de grond vast loopt.

De uitleg van Ton over wat je hond doet en waarom daar leer je als voorjager van.

Als afsluiter 2 blinde schuine lijnen over de maïsakker, moeilijk maar met hulp, afstand verkorten-inzetplek korter bij, is het toch iedereen gelukt.

Onze laatste lijn was een cadeautje; strak schuin over, een beetje geholpen door de witte pauwen van Frits misschien, maar toch een super afsluiter.

Na een warm drankje en hapje gingen we opgewarmd en voldaan op huis aan. De Apmaphap-dag 2012 was leerzaam, gezellig en super verzorgd. Dus zeker de moeite van het vroege opstaan waard.

Marian & Jazz