CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 

 

DE AANSCHAF VAN EEN PUP

 

Bij de aanschaf van een pup doet u er goed aan te controleren of beide ouderdieren officieel zijn onderzocht op onderstaande erfelijke afwijkingen en voldoen aan de eisen zoals gesteld in het fokreglement van de CBRN:
· Heupdysplasie (HD)
· Elleboogdysplasie (ED)
· Oogafwijkingen ( PRA, cataract, entropion, ectropion, distichiasis)
· Degenerative Myelopathie (DM)
· Exercise Induced Collapse (EIC)

Eén van de ouderdieren mag “niet distichiasis vrij” zijn, mits dit geen klinische klachten bij het ouderdier veroorzaakt.
De ooguitslag mag niet ouder zijn dan 1 jaar. Fokdieren moeten dus meermalen worden ‘gespiegeld' (zoals het oogonderzoek heet)!

Officiële uitslagen worden in Nederland alleen afgegeven door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland afdeling Gezondheid, Gedrag en Welzijn (voorheen W.K. Hirschfeld Stichting). Let daar dus op!

Buitenlandse uitslagen zijn geldig mits zij voldoen aan de daarvoor gestelde eisen in het fokreglement van de vereniging.

Sinds enige jaren bestaat de mogelijkheid de (ouder)dieren door middel van een DNA-test op DM, EIC en PRA te testen. U loopt geen risico indien u een pup neemt uit een combinatie vrij x vrij, vrij x drager of vrij x lijder. De officiële uitslagen van deze drie testen worden alleen afgegeven door Laboklin of Optigen.

Goede gezondheidsuitslagen verminderen de kans op gezondheidsproblemen, maar vormen uiteraard geen garantie op een gezonde pup.
Alleen een gezondheidsverklaring van de dierenarts voor de pup is onvoldoende. Natuurlijk kan geen enkele fokker u gezonde nakomelingen garanderen.

Vraag uw fokker naar de gezondheidsuitslagen van de ouderdieren.

U kunt met uw vragen over zowel de ouderdieren als de testen contact opnemen met de vereniging.
Zij kunnen u laten weten of een fokker lid is van de CBRN en kunnen u informatie geven over de ouderdieren van de pups.