CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

24 april Clubdiplomadag Chesapeake Bay Retrieverclub Nederland

Na een ontzettend gezellige Clubdiplomadag wilde ik iedereen die deze dag mogelijk gemaakt had bedanken op facebook. Hierop werd mij gevraagd of ik misschien een stukje voor het clubblad wilde schrijven. Oei, slik dat is toch net even anders dan een bedankje op facebook maar goed na zo'n leuke dag gehad te hebben mag ik wel wat terug doen, dus bij deze.

Ik ben Bianca van Dorresteijn en ben dit jaar lid geworden van jullie vereniging samen met mijn Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Bommel. Een Toller tussen jullie grote stoere Chessen is wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Waarom zou iemand met een Toller nou lid van de Chessen willen worden?
Nou ik zal dat uitleggen.Na 2 Berner Sennenhonden, een Sint Bernard en een Griekse straathond wilde ik graag een hond waar ik actief iets mee kon gaan doen, niet te groot want ik neem mijn hond graag overal mee heen en dat gaat met een hond van 18 kilo iets makkelijker dan van 90 kilo.
Na goed uitzoek werk werd het dus een Toller.

Bommel is in okt 2019 geboren, en in december kon ik haar eindelijk ophalen. Voor zij er was had ik al rond gekeken naar waar ik jachttraining met haar kon gaan volgen. Vooral waar IK jachttraining kon volgen want het is mijn eerste jachthondje en ik was totaal onbekend in deze wereld en de hond heeft het tenslotte in zijn gene zitten toch?

Zo gezegd zo gedaan, Ik zag Bommel genieten en enthousiast zijn tijdens de trainingen, al moet ik zeggen dat zij daar soms een andere interpretatie van heeft dan ik.
Maar goed het smaakte naar meer en daarna werd er zo nu en dan eens geopperd schrijf je eens in voor een wedstrijd. Mwa zal ik dat wel doen.
Ik werd al zenuwachtig bij de gedachten maar uiteindelijk toch maar eens gedaan.
Vorig jaar juli, in Kropswolde een SJP georganiseerd door de Toller vereniging.

Een klein verslagje hoe het daar ging.

Bommel en ik ook vonden het reuze spannend. 

Apport uit het water
Ze deed het goed , sprong niet in, ging snel te water, apport werd keurig naar de kant gebracht. Maar toen, je zag haar denken wat doet die man daar in het riet en wacht er staat er nog 1 met een gigantische geweer.
Ooohh help vrouwtje naast jou ook zo'n iemand. 
Weet je, ik loop wel met die eend naar de wachtkamer terug dan zie ik je daar wel. 
De eerste 0

Proef 2 
Af liggen en uitzicht ging prima.
Bommel; Ja natuurlijk,  ik dacht ik verroer mij niet zometeen trekt die man z'n geweer, blijf wel braaf liggen.

Apport die gegooid werd tijdens de af 
Had ze prima gemarkeerd.
Bommel; Zekers ik hield alles goed in de gaten, het is hier niet pluis.
Ze liep rechtstreeks naar de dummy.

Bommel; Toen ik de dummy wilde pakken zag ik ineens iemand in de bosjes staan, ik dacht wegwezen hier dit ruikt naar onraad. Ik ben gauw naar vrouwtje gegaan. 

Volgende 0

Oefening 3 
Volgen vast en los en uitsturen. 
Bommel kan perfect volgen, tijdens trainingen hoor ik juist vaak dat ze ook om haar heen moet kijken ipv met neus tegen mij aangeplakt. 
Nu tegenovergestelde. 
Bommel; Ik hoorde dat het mijn laatste opdracht was, ik was zo blij, hierna mocht ik ook naar het water had vrouwtje beloofd. Ik had het wel warm gekregen ik huppelde van blijdschap. 
Toen stuurde ze mij ineens naar de bosjes waar ik ook een knal had gehoord.
Ik ben maar even gaan kijken
Zag niet direct iets, wilde vrouwtje niet teleurstellen, stel je voor, dan gaan we niet naar het water. Ze riep wel en floot ook nog een keer maar ik keek nog maar even verder naar 5 minuten had ik nog niks gevonden dus ben maar naar vrouwtje teruggegaan.
We hadden zelfs niet slechter kunnen presteren
We waren de aller slechtste van de 60 deelnemers

De terughoudendheid naar vreemde is bij Toller is wel een bekend iets hier moesten we dus nog flink op trainen en uiteraard moest zij en ik ook gewoon nog zekerder gaan worden.

We zijn lekker flink door blijven trainen, schoof de wedstrijden voor mij uit had mijn portie wel even gehad.

Rond mij heen kwam weer steeds vaker de vraag wanneer ga je nou weer eens voor je C diploma. Ja ja dat komt nog wel.

Voor Bommel en mij was het in ieder geval belangrijk dat dit in een veilige omgeving zal moeten zijn. En met veilig bedoel ik ook dat de sfeer oke voelt.

Ik train geregeld met Marian en haar Chess Gina en zij attendeerde mij op jullie vereniging. Ook train ik met Karin en haar Chess Byron en ook Karin wilde wel eens voor de eerste keer een wedstrijd lopen.

Dit was dus ideaal voor Bommel en mij, vertrouwde mensen om ons heen en een vereniging waar een relaxte sfeer zou zijn.

Het inschrijven ging door mijn onhandigheid al niet zo vlot maar hier begon de hartelijkheid al. Ria Swart hielp mij bij het inschrijven, was uiterst vriendelijk en behulpzaam.

En toen werd het dus 24 april, een stralende dag.

De wedstrijd was op de Waltakke, een kleine gemoedelijke camping in Lochem.

We werden door verschillende mensen hartelijk welkom geheten. Koffie, thee werd aangeboden. We kregen onze start nummer en kregen uitleg van waar we de proeven konden vinden.

Wij konden starten bij het volgen en uitsturen. Keurmeester Ben Maas heette ons welkom op de proef en legde nogmaals uit wat hij graag wilde zien.
Top dit ging goed.

Door naar Houden op de aangewezen plaats. Hier stond keurmeester Sytze de Jong. Voor deze proef had ik geen zenuwen, al weet ik dat je ook hier met domme pech een 0 kan halen maar het ging gelukkig goed.

Door naar proef D, bij keurmeester Jur van Bijnen. Dhr van Bijnen straalde de rust uit die ik zelf hard nodig had op dit moment, ik begon toch wat nerveus te worden. Ik weet dat Bommel soms juist bij een simpel apport de clown kan gaan uithangen. Maar ook hier ging het goed.

Nu alleen nog proef E apport uit diep water.

Zou het mij nou dan echt lukken om het C diploma te gaan halen? Nog 1 proef te gaan.

Hier moesten we wat langer op wachten want eerst moesten ook de B en A zover zijn.

Ik vroeg mij steeds maar af, moet ik wat voorbereiden? Moet ik juist nu even niks doen. Ik werd steeds nerveuser en ja ik weet het dit heeft uiteraard wisselwerking op je hond, maar hoe schakel je dit uit?

Eindelijk mochten we naar de proef

Wat een geluk Sytze de Jong stond hier, ik kan niks anders zeggen wat een fantastisch lieve man is dit. Door dhr de Jong viel de helft van de spanning weg, kon ik zelf nog genieten van de proef en ging deze op de valreep goed. Sytze dankjewel hiervoor.

Ongelofelijk ik heb het diploma gehaald!! Ik kon mijn geluk niet op.

Na eerst het thuisfront ingelicht te hebben zijn wij op een roze wolk naar de extra workingtesten gegaan. Nou dat bleek wel dat we er niet helemaal meer bij waren want het werd een rommeltje, dit leek nergens op.

De markeertest ging een stuk beter, ook hier alles heel ontspannen en gezellig.

Ik wilde graag wachten op mijn diploma. Tijdens het wachten met verschillende mensen een praatje gemaakt en eerlijk iedereen is even aardig en hartelijk.

Waar ik eerst alleen al blij zou zijn met allemaal 6' en, ging ik nu eens nadenken hoeveel punten ik eigenlijk zou gehaald heb.

Nooit gedacht en durven dromen dat deze hoog genoeg konden zijn voor een prijs. Maar toen nummer 3 benoemd werd dacht ik nog, nou dan zal ik wel niet goed geteld hebben, maar toch wel Bommel en ik werden ook gewoon nog eerste.

Ongelofelijk trots hebben Bommel ik onze prijs in ontvangst genomen, de zak voer die wij erbij wonnen was nog groter dan Bommel zelf.


Ik kijk terug op een ontzettend leuk, leerzame dag waarbij ik door ieder zijn rust en vriendelijkheid bij de proeven vertrouwen kreeg in wat Bommel ik kunnen. Dit zal ook zeker zijn uitwerking hebben bij volgende wedstrijden. Ik wil jullie dan ook allemaal hartelijk danken voor hoe jullie met elkaar omgaan en welke sfeer jullie creëren.