CHESAPEAKE BAY RETRIEVER Club Nederland
 


 

 

  home

  informatie

  fokkerij

  nieuws

  foto`s

  contact

  links
 


 

APMAPHAPDAG 2023

Na een jaartje te hebben overgeslagen met proeven en andere clubactiviteiten omdat Mo maar niet kon ophouden met de lolbroek uit te hangen als er onder strenge ogen van een trainer of keurmeester gepresteerd moest worden. Ik had er zo genoeg van steeds maar voor gek te staan en weer met een nul te moeten thuiskomen. Ik dacht: "ik ben er helemaal klaar mee". Maar tegen dat Mo 3,5 jaar was ging het opeens veel beter. Toen kregen zowel hij als ik er weer lol in.

Het afgelopen jaar heel serieus getraind met 3 verschillende trainers voor de Map en de A training en tussendoor met mijn nieuwe Apeldoornse vriendin Inez en haar Flatcoat-teef Rifka. Lijnen lopen, steadyness- en appéloefeningetjes doen. Mo en Rifka vormen een heel leuk duo en zijn extra gemotiveerd om goed te werken want ze willen elkaar een beetje de loef afsteken.

De eerste clubdipoma B en Workingtest B1 zijn beiden binnen in 2022 en dus durfde ik mij ook weer te laten vertonen op de APMAPHAPDAG die wederom, zoals voorgaande jaren, gehouden werd bij Ria Swart thuis aan de Olde Diek in Laren Gelderland. Tot onze grote verbazing liepen veel chessen en een Labrador gewoon op het erf tussen alle bezoekers door en eigenlijk ging dat heel goed zonder wanklanken. Verbazingwekkend.

Ik werd op sterkte ingedeeld met vier andere deelnemers, Monique, Carel, Gondje en Dominique. We gingen eerst met de auto naar de IJsbaan om waterwerk te doen onder de bezielende leiding van Nellie Stevens en twee helpers. De groep had mij aangesteld om als eerste te beginnen en ik liet mij dat graag vertellen want ze hadden kennelijk verrtouwen in mij als voorbeeld. Zulke zaken zijn uitstekend voor je ego.

Er werd achter de kantine eerst een verre markeer gegooid over water en dichtbij een eendelokkergeluid met daarbij een onzichtbaar gevallen eend. Nellie wilde het liefst eerst de dummy over water. Mo besloot als een speer over land te gaan naar de eerste dummy en kwam snel weer terug. Was hij nou zo clever of lag het aan het feit dat Ria en ik er een paar keer gelopen hebben met de hondjes en hij het terrein daar een beetje kent. Het tweede apport was moeilijker maar ook dat kwam binnen. Je kon zien dat bijna iedere hond de verre dummy op een heel eigen manier uitwerkte. Nee, geen Labrador eenheidssoep bij de Chessen. Dat past imers niet bij hun aard. De een zwom over het verre water en kwam ook weer zo terug. De ander ging halverwege er weer uit en op het land verder. Een derde besloot toch nog even onderweg naar het eilandje te zwemmen en te gaan kijken of er daar niets lag, je weet maar nooit! Maar zeker mooi hondenwerk gezien.

Daarna gingen we naar het veldje aan de andere kant, dat met de bult en werden er over water twee dummies gegooid en deze moesten worden opgehaald in willekeurige volgorde. Mo vertrok naar de rechter dummy en terwijl hij aan het zoeken was stootte hij in de kant van het water een meerkoet op. Even ging hij er achter aan want koeten zijn zwarte doodsvijanden en deze moeten genadeloos worden opgejaagd en geapporteerd. Mijn hart stond stil want dat was wel een enorme uitdaging om hem van dat voornemen af te brengen. Maar wat schetste mijn verbazing, na een fluitsignaal en een commando gaf hij de jacht op en ging geconcentreerd weer op zoek naar de dummy. Dit was voor mij dé beloning voor gestructureerd iedere week werken aan appel en steadyness. Zo trots op mijn mannetje. Zowel de eerste als de tweede dummy kwamen daarna beiden snel binnen.

Daarna nog een verloren zoeken in het bos met meerdere stukken wild tegelijk weggebracht. Ik had mijn oog laten vallen op een mooie fazant want die hebben we nog niet vaak geapporteerd in Mo zijn carriere. Maar ja, Mo koos voor een kraai en het kan gezegd worden dat hij niet kieskeurig is nietwaar! Gemiste kans, beetje jammer. Weer zo'n zwart kreng maar gelukkig knauwt hij er niet meer op zoals eerst voordat hij hem afgeeft.

Tot slot van de ochtend kwam uit de kofferbak van Nellie een fles lekkers waar iedereen van mocht genieten en daarna op weg naar de lunch die als vanouds weer super verzorgd was met lekkere soepen met stokbrood en kruidenboter en een keur aan warme en koude dranken. Onze groep vond helaas de erwtensoep-hond in de pot want daar waren onze voorgangers al massaal op aangevallen vóór ons. De mosterd- en groentensoep waren echter ook heerlijk!

's Middags bleven we heel gezellig en gemoedelijk weer als groep bij elkaar en vertoefden we op de weide achter het huis. Hier werden we door Aldo en twee helpers gecoached. Ook hier weer heel leuke en leerzame proefjes. Een blinde eend (niet echt blind natuurlijk) vooruit op een plek waar de hondjes eerder ook al een lijn naar toe hadden gelopen en terwijl de hond vertrok schoot een dummylauncher ver in de tarwestoppels een andere dummy. Dat was nog een hele uitdaging om verplicht eerst de blinde te halen en niet halverwege op de gelaunchte dummy af te gaan en nadat de blinde binnen was ook de memory van de eerder afgeschoten dummy was best moeilijk voor sommige hondjes. Maar al bij al waren we best aan elkaar gewaagd. Het mooiste compliment van de dag kregen na de walkup van Aldo. Hij zei: "Ik loop al zo'n tien jaar mee bij de Chessen maar wat ik hier te zien heb gekregen vind ik opmerkelijk goed en hetgeen er zich vanmorgen afspeelde op het erf met al die Chessen door elkaar dat had je, je tien jaar geleden echt niet kunnen voorstellen". Hij vond het een mooi resultaat van zorgvuldig fokken en daardoor het ontstaan van zachtere lijnen waar nu ook prima mee te werken is. Wij namen het compliment graag aan en op de valreep werd er nog door een mevrouw een foto gemaakt van ons groepje. Helaas zag ik later dat Carel van de foto af gevallen is. Gelukkig heeft hij zich geen zeer gedaan. Jammer Carel. Daarna terug naar de partytent waar lekkere hapjes en drankjes op ons wachtte. Ik heb buitegewoon genoten van de fijne sfeer en vriendschappelijke competitie onder elkaar en de uitstekende organisatie en verzorging van de dag. Iedereen heel hartelijk dank voor de verschillende bijdragen en tot op de Chessendag in april. Daar gaan we voor 't eggie!! Maak je borst maar alvast nat!!

Madeleine Meijers